Mange af os vokser op i troen, at det med køkkenet og køkkenredskaber er ganske ligetil. Vi vokser op og læser om kasseroller, gryder og pander i børnebøger, og mange vokser sig derfor store i den tro, at den ene pande kan være lige så god som den anden. Det er dog næppe tilfældet, og hvis du har bare en smule kulinariske ambitioner, kan det være en god ide at lære at kende forskel på de mange forskellige køkkenredskaber, du har til din rådighed. Hvad er for eksempel forskellen på en raclette og den almindelige, vi kender mest til.
Mange forskellige slags
Panden har de fleste nok både set og brugt før. Som nævnt har du sikkert læst om og set den i en børnebog, men ellers kender de fleste børn den også som ”den ting der skal bruges til at lave pandekager”. Der er selvfølgelig stadig masser af forskelle, hvilket, i hvert fald i noget omfang, kan retfærdiggøre de dramatiske prisforskelle. Først, og måske mest åbenlyst, er der selvfølgelig forskel på formen.
Der findes små og lave typer, til når du skal lave spejlæg, men der findes også store og dybe slags såsom den til wok. Derudover kan de også være lavet af forskelligt materiale. De mest almindelige, og nok også de billigste, er lavet i rustfrit stål eller jern. Der findes dog også den såkaldte støbejernspande; den har du måske hørt om før. Det er med den fordel, at den, takket være materialet, varmer mere jævnt og sågar holder bedre på varmen. Der er altså meget at vælge imellem, hvis man skal til at købe nye redskaber til køkkenet. Læs mere på pande.dk og de mange forskellige muligheder, hvis du gerne vil være helt sikker, inden du køber.
Hvad er en raclette egentlig?
En raclette er i grunden meget anderledes, om end der sikkert er lige så mange muligheder og kvalitetsforskelle. For det første adskiller den sig ved at være et noget mere særligt og ukendt køkkenredskab. Selvom der var en raclette i mange danske køkkenskabe for år tilbage, er det nemlig ikke noget børn, særligt i nutidens børn, kender særligt godt.
Kort forklaret er en raclette dog bare en lille bordgrill, der er specialdesignet til at lave osteretten af samme navn. Det vil altså sige, at alle sidder sammen om bordet med deres egen lille pandelignende genstand. Denne fyldes så med ost, som så senere kan skrabes ned over en bagekartoffel, et stykke kød eller noget helt tredje for derved at danne retten af navnet raclette. Meget af det samme kan altså opnås med en almindelig pande, men der er også et helt særligt socialt element ved en raclette. Fremfor bare at stå alene og lave mad på egen hånd, tillader en raclette dig at se dine venner og familiemedlemmer i øjnene under madlavningen. Der er altså væsentlige forskelle mellem en raclette og en almindelig pande, men har du kulinariske ambitioner, bør du som minimum have en af hver.